12 Kasım 2010 Cuma

16 KASIM HOŞGÖRÜ GÜNÜ ÜZERİNE

Hoşgörü, kelime anlamı olarak her şeyi anlayışla karşılayarak her şeyi olabildiğince hoş görme durumudur. Hoşgörü bir anlayıştır, hoşgörü sevginin yoludur, hoşgörü hataları düzeltebilmektir Hoşgörü kendini bilmektir. Hoşgörü haddini bilmektir ve haddini bilerek sürdürülen hayat biçimidir diye daha birçok tanım yapsam da nedense hoşgörü denilince benim aklıma gelen ilk şey Mevlana oluyor. Belki Mevlana’nın hoşgörüsü üzerine çok fazla hikayeler okuyup özlü sözlerini her daim duymamdandır. Belki de daha acısı onun bahsettiği hoşgörüyü yaşadığımız çevrede göremeyişimdendir.

Mevlana’nın yüzyıllar öncesinden kalplerimizde açtığı veya açmaya çalıştığı hoşgörü kapısı bizim çok uzağımızda veya biz o kapıyı kendi ellerimizle çoktan kapatmışız. Oysaki bizlerin bugünlerde hoşgörüye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız olduğu kesindir. Çünkü hayatımızdaki birçok yanlış davranışın asıl sebebi hoşgörülü olamamaktır. Evde, trafikte, sokakta, okulda, işyerinde kısaca insanın olduğu her yerde hoşgörü yoksa mutlaka bencillik vardır, öfke vardır, tartışma vardır

Hz. Mevlana: “ Ben insanların ayıplarını gören gözlerimi kör ettim. Sen de onlara benim gibi iyi gözle bak.” diyor. Bunu yapabilmek için içimizde önce kendimizi sonrada tüm insanlığı hatta hayvanları, çiçekleri kısaca tüm evreni kucaklayacak bir sevgi olması şart. Sevmeyi bilirsek hayata, insanlara, çevreye karşı daha anlayışlı oluruz ve yüzümüzden gülümseme hiç eksik olmaz.

16 Kasım Hoşgörü Günü olmasını fırsat bilerek, bir çağrıda ben yapmak istedim tüm insanlığa:

Günün ilk ışıklarıyla yeni bir güne başlarken aynanın karşısına geçip önce kendimize sıcak bir gülüş attıktan sonra annemize, babamıza, eşimize, dostumuza o an yanımızda kim varsa ona sıcak bir gülüşün ardından tatlı günaydın diyelim ve daha günün ilk saatlerinden itibaren Mevlana’nın gözüyle bakalım insanlara; kimsenin ayıbını görmeden, kimseye kızmadan, kimseyle tartışmadan bir gün geçirelim ve gelecek günlerimizi de daha fazla geç olmadan, daha fazla bir şey kaybetmeden hoşgörü içinde yaşayalım.

Herkesin hoşgörü günü kutlu olsun.



"Sevgide güneş gibi ol, dostluk ve kardeşlikte akarsu gibi ol, hataları örtmede gece gibi ol, tevazuda toprak gibi ol, öfkede ölü gibi ol, her ne olursan ol, ya olduğun gibi görün, ya göründüğün gibi ol "(Mevlana)

2 yorum:

sevim dedi ki...

hosgörü kavramı gunumuz insanı için oldukça uzak malesef kı

Adsız dedi ki...

hoşgörü sadece sözlüklerde kaldı sanırım... güzel yorumunuz için teşekkürler