9 Haziran 2010 Çarşamba

KAVİM VE AHMET ÜMİT

Anadolu toprağında Müslüman , Hıristiyan, Ermeni, Kürt, Süryani gibi farklı din ve kültürden insanların yıllarca iç içe yaşadığını, Mezopotamya’nın bir zamanlar dünyanın ticaret merkezi olduğunu ve Anadolu‘nun Antik Yunan’a, Sümerler’e ve çeşitli Anadolu uygarlıklarına kadar dayanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu düşünmemizi sağlayan ender kitaplardan biridir Kavim.
Ahmet Ümit, Kavim kitabını kaleme alacağında, kafasında oluşturduğu konu ile ilgili derin araştırmalar yapıp üzerinde uzunca düşündükten sonra olayları çok güzel kurgulamıştır. Kitabın sonunda verdiği kaynak listesi de bu düşüncemizi doğrular niteliktedir. Geçmişle günümüzün iç içe geçtiği bir kitap olmakla birlikte yaşadığımız toprakların kültür bakımından bir hazineye sahip olduğunu ve bu eşsiz hazineyi değerlendiremediğimizi vurgulayan oldukça sürükleyici bir eserdir. Kitapta ilginç cinayetler birbirini izliyor ve her karakter kendi akıl oyununu diğerine kabul ettirmeye çalışıyor. Romanın başından sonuna kadar devam eden gerilim, kovalamaca, kaçış ve zekice işlenen bir dizi cinayet ve merak edilen son…
Kabzasında haç işareti bulunan bıçakla öldürülmüş bir adam ve ölen adamın kanıyla sadece bir satırı çizilmiş Kutsal Kitap açık bırakılmış ve üstelik kitabın kenarına bir azizin adı yazılmış. Olayı çözmekle görevli polislerin Hıristiyanlık, Süryanilik,Arap Aleviliği gibi dini konularda araştırmalar yapıp İstanbul’dan Mardin’e uzanan cinayetleri çözmeleri gerekir. Çok heyecanlı, gerilimli bir polisiye ile karşı karşıyayız. Bu kitabın bize Türkiye ‘nin yakın geçmişi ve bugününe dair bir şeyler anlatmak, bizleri düşündürmek istediği de kesin. Kavim, sade ,anlaşılır bir dille yazılmış olup oldukça etkileyici, bilgi dolu, sürükleyici bir kitap.

Günümüzde polisiye romanlarıyla tanınan Ahmet Ümit, sadece roman değil bazı gazete ve kültür - sanat dergilerinde yayınlanan şiir, hikaye ve yazıları da oldukça başarılıdır. Bazı öykü ve romanları sinema ve dizilere uyarlanmış olup reklamı pek yapılmayan değerli sanatçılarımızdan biridir.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Güzel kitap aga...

Adsız dedi ki...

cinayetlerin ilginç olmasından dolayı kıtabı elimden düşüremedim

Adsız dedi ki...

abi adam gzel yazmıs gerçekten... buyuk bır araştırmanın sonucunda yazılmıs

Unknown dedi ki...

süperr bir yorum...