9 Haziran 2010 Çarşamba

KATRE-İ MATEM...

Acı ve tatlı yönleriyle Lale Devri'ni anlatıyor.
Katre-i Matem ender bulunan, çok değerli mor bir lalenin adı. Kara Şahin'in aşkından geriye kalan tek şahit. Roman müzayededen alınan bir el yazması kitabın hikayesi olduğunu öğreniyoruz ilk baştan. Daha sonra cinayet, aşk, sadakat, eğlence, acı gibi zıtlıklar karşımıza çıkıyor.
Lalenin bir yaşam biçimi olması, laleler üzerine kurulan bir yaşam, lale yarışmaları, lale şiirleri, lale için işlenen cinayet ve yapılan hırsızlıklar...
Bu kitabı ne ile niteleyeceğimi bilemiyorum doğrusu? Kara Şahin'in aşkı çıkııyor ilk baştan aşk kitabı desem, Nakşigül'ün öldürülmesini ele alıp cinayet veya macera desem, Lale Devri'ni ele alıp tarihi desem yetersiz kalır... Meraklıların keyifle okuyacağı bir kitap desem daha iyi olur sanırım.Fakat herkesin bir solukta okuyacağını söyleyemem; çünkü Arapça ve Farsça sözcüklere yer verilmesi ,kitap 66 sorudan oluşması ve çok karışık olayların olması kitabı bir solukta okumamıza engel oluyor.
Sevgilisini kavuştukları ilk gecede kaybeden Kara Şahin'in, sevgilisinin katilini bulmak için yollara düşmesi, onu ararken karşılaştığı olaylar, çektiği işkenceler Lale Devri'nin bilinmeyen yönünü gözler önüne seriyor. Cinayetlerin gölgesinde gizemli bir hal alan olaylar Lale Devrine son veren Patrona Halil ve arkadaşlarının önderliğinde başlayan ve tüm İstanbul' u ve Osmanlı saltanatını etkileyen bir isyanın başlamasıyla birlikte çözülmeye başlıyor.
Meraklılara tek tavsiyem sakin bir kafa ve sakin bir ortamda okuyun büyük bir zevk alacaksınız...

Hiç yorum yok: