9 Haziran 2010 Çarşamba

TÜRKAN

Ayşe Kulin ve Türkan

Günümüz Türk Edebiyatı’nın vazgeçilmez yazarlarından biridir Ayşe Kulin. Çok satan yazarlar arasında ilk sıralardaki yerini korumayı başarabilen nadide yazarlardan biridir.Yayınlanmasının üzerinden aylar geçmesine rağmen Türkan adlı kitap en çok satılanlar listesindeki yerini koruyor.
Türkan Saylan, Türkiye için gerek tıp, gerek eğitim ve en önemlisi de insanlık için kaybedilen örnek şahsiyetlerinden biridir. Fakat bir o kadar da hor görülmüş, bir köşeye atılmış değerli biridir. Herkesin tiksindiği, bakmaya bile korktuğu cüzam hastalarına şifa olmak için onlarla kucaklaştı.Sevgi, özveri ve aldığı eğitim sayesine cüzam hastalarını bu dertten kurtardı. Eğitimin çok önemli olduğunu biliyordu ‘Kardelenler’, ‘Baba Beni Okula Gönder’ gibi çeşitli projelerin öncülüğünü yaptı. Türkiye’deki sorunların ancak eğitimle çözülebileceğini vurguladı. Bu ülkeden cüzamı kovdu, okullardan alınıp cehaletin acımasız kollarına terk edilen çocukları Türk, Kürt, Süryani ayrımı yapmadan eğitimlerine devam edebilmeleri için her türlü imkanı sağladı. Bütün bunlara rağmen biz onu hırpaladık, yerden yere vurduk, ona gavur, komünist gibi yakıştırmalar yapıp onu yalnızlığa terk etmek istedik. Ömrünün son deminde ise onu darbeci yaptık, hasta yatağından kaldırdık, evine polis gönderip onu devleti yıkmak isteyen hain ilan ettik. Fakat bu yaptığımız kötülükler onun umurunda bile değildi. Çünkü onun yüreğinde çok büyük bir insan sevgisi vardı. İyi ve dürüst insanlarla yaşamak isteyen, ülkesini çok seven, insan haklarına ve hukuka saygılı bir vatanseverdi. Bizler onu ne kadar yalnızlığa terk etmeye çalışsak da o bize son bir kez daha insanlık dersi verdi, iyiliklerin karşılıksız kalmadığını cenazesine katılan insan sayısıyla gösterdi.
Ayşe Kulin, Türkan Saylan’ın hayatını bir biyografi gibi değil de etkileyici bir hikaye şeklinde bizlere sunmuş. Elimden bırakamadığım, büyük bir insanlık dersi aldığım bu kitap bana birçok gerçeği tekrar hatırlattı. Bir insana faydalı olabilmenin ne kadar büyük bir mutluluk olduğunu, bir insanın başka yaşamları kendi hayatının önüne nasıl koyabildiğine şahit oldum. Türkan Saylan,önce verem sonra kanserle mücadelesini sürdürürken kendini bir tarafa atmış ve başka yaşamların yeşermesi için çaba sarf etmiştir. Böylesine güzel ve anlamlı bir yaşam, ancak bu kadar sade, sürükleyici ve etkili anlatılabilirdi.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

turkan saylan hakkında çok fazla bilgim yoktu. bu kıtabı okuyunca tanıdım ve bu kitap turkan saylan yasarken yazılmalıydı bence.